tiistai 23. huhtikuuta 2013

Vastarinnan vaikeus

Erinäiset deadlinet lähestyvät, mutta viimeinen julkinen esiintyminen Unikoiran osalta on takana. Tulevista mainittakoon Turussa pidettävä kauhukirjallisuutta käsittelevä työpaja, jossa olen vetäjänä (scifi-osuuden vetää Markku Soikkeli. Lisätietoja täällä).

Parista romaanista on ollut tarkoitus kirjoittaa, mutta syyllisyydentunne on estänyt (periaate: jos sormet laskeutuvat näppäimistölle, niiden täytyy naputella jotakin yllämainittuihin kiireisiin liittyvää). Mainitsen siis nuo romaanit nyt vain nimeltä: Katja Ketun Kätilö oli hieno lukukokemus, varsinkin kun se tuli rakoon, jossa luulin olevani täydellisen tympääntynyt niin sanottuihin menestysromaaneihin. Yukio Mishiman The Temple of Dawn lumosi täysin ja tavoilla, joita ehkä joskus vielä käsittelen täällä, rauhallisempina aikoina. Anders Fagerin Jag såg henne i dag i receptionen piti ottaa käsittelyyn ennen tuota Turun keikkaa, mutten ehtinyt.

Pieni huomio vastarinnasta:

Olin hiljattain Tukholmassa Södermalmin kaupunginosan katufestivaalissa. Eräässä liikkeessä myytiin muun vastakulttuurihenkisen taiteen lisäksi graffititaidetta tukevia t-paitoja, joissa luki support you local artists - don't call the police ("tue paikallisia taiteilijoita - älä soita poliisia").

Paita oli hieno. Olisin voinut sen ehkä ostaakin. Olin kuitenkin vain paria tuntia aikaisemmin nähnyt Gamla stanissa paikallistaiteilijoiden kädenjälkeä, jossa tagit ja iskulauseet levittäytyivät 1600- ja 1700-luvulla rakennettujen talojen rappauksiin ja puuoviin. En päässyt tuosta mielikuvasta eroon, joten paidan viesti alkoi lievästi sanottuna masentaa.

Nuorempana kapina oli paljon yksinkertaisempi asia. Ikkunan rikkominen oli jollakin epämääräisellä tavalla kapinallinen teko riippumatta siitä, kenen lasia rikotaan. Yhdysvallat oli aina väärässä, jopa silloin kun sen pommitukset vihdoin lopettivat järjettömän lahtauksen Balkanilla. Che Guevara oli aina hyvien puolella ja pahoja vastaan, ilmeisesti myös vaatiessaan totaalista ydinsotaa vuonna 1962.

Sittemmin vastarinnasta on tullut kovin, kovin monimutkainen asia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti